Τετάρτη, Δεκ 04th

Last updateΚυρ, 21 Φεβ 2021 9am

Font Size

SCREEN

Cpanel

Giles ivf

ΟΜΑΔΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ

Ομάδες αίματος / Rhesus αρνητικό στην εγκυμοσύνη

Η συχνότητα των τεσσάρων κύριων ομάδων  Ο, Α, Β και ΑΒ ποικίλουν στους πληθυσμούς ανά τον κόσμο. Για παράδειγμα , στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόλις παραπάνω από το 10% του πληθυσμού είναι ομάδα Β. Ακόμα , στους ανθρώπους από τα βάθη της Ασίας ,το 25% έχει αυτή την ομάδα αίματος.

Με τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι ,οι κουλτούρες και οι γλώσσες αλλάζουν από χώρα σε χώρα, έτσι συμβαίνει και με τις ομάδες αίματος. Αυτό σημαίνει ότι μερικοί τύποι είναι πιο κοινοί σε ορισμένες εθνικές ομάδες και παρά το γεγονός ότι αυτές οι ομάδες αναμιγνύονται περισσότερο καθώς οι άνθρωποι μετακινούνται από την μια άκρη της γης στην άλλη , είναι πιθανό να δείς πώς οι ομάδες αίματος διαφέρουν από πληθυσμό σε πληθυσμό. 

Η ομάδα Ο είναι η παλαιότερη των ομάδων αίματος. Πίσω στην Λίθινη εποχή , ο καθένας είχε Ο και σήμερα αυτή είναι η πιο κοινή ομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Το γεγονός ότι οποιοσδήποτε μπορεί να λάβει αίμα από ομάδα Ο αντανακλά το γεγονός ότι όλες οι άλλες ομάδες αίματος προέρχονται από αυτήν.

Η ομάδα Α η δεύτερη παλαιότερη ομάδα αίματος , εμφανίζοντας περίπου 25000-15000BC ,όταν μεγαλύτεροι ανθρώπινοι εποικισμοί πρώτα εμφανίστηκαν καθώς αναπτυσσόταν η γεωργία. Κάποιος  μπορεί να βρεί πολλούς με ομάδα Α στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Αυτή είναι η πιο κοινή ομάδα στη Νορβηγία, στην Δανία, στην Αυστρία ,στην Αρμενία και στην Ιαπωνία.

Η ομάδα Β είναι υψηλή στις κοινότητες της Ασίας, όπου περίπου το ένα τέταρτο των ανθρώπων μοιράζονται αυτή την ομάδα αίματος. Εμφανίζεται μεταξύ των  15000- 10000 προ Χριστού,   καθώς οι φυλές μεταναστεύουν από την Αφρική στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Αμερική και ανακατεύονται με άλλους πληθυσμούς.

Η νεότερη και σπανιότερη ομάδα αίματος ,ΑΒ, εμφανίζεται μόνο ανάμεσα στα  1000-500 χρόνια πριν και πιστεύεται να έχει συμβεί ως απόκριση στην ανάμιξη των ήδη υπαρχόντων ομάδων αίματος σε μια μεγάλη κλίμακα. Στην Ιαπωνία, στην Κίνα και στο Πακιστάν περίπου το 10% του πληθυσμού νιώθουν υπερήφανοι αυτήν την σπανιότητα των ομάδων αίματος. 


Rhesus και εγκυμοσύνη

Κατά προσέγγιση το 15% του πληθυσμού έχει Rhesus αρνητικό. Αν πρόκειται να είσαι μια μητέρα με Rh αρνητικό , υπάρχουν μερικά πράγματα που θα είναι καλό να γνωρίζεις αν ο σύντροφός σου έχει Rhesus θετικό.

Ο παράγοντας Rhesus βρέθηκε να περιέχεται στο αίμα. Κατά προσέγγιση το 85% του πληθυσμού έχει τον παράγοντα Rhesus και το υπόλοιπο δεν τον έχει.

Συμβολίζεται με το σύμβολο + ή – μετά την ομάδα αίματος .Για παράδειγμα, Α- είναι Rhesus αρνητικό και Α+ είναι Rhesus θετικό.

Όταν διαπιστώσεις ότι είσαι έγκυος , ο γιατρός πρέπει να ορίσει μερικές εξετάσεις ρουτίνας. Αν εσύ δεν γνωρίζεις την ομάδα αίματός σου ή αν δεν είσαι σίγουρη ότι ο γιατρός θα το ελέγξει ή όχι ,απλά ρώτησέ το και μπορεί εύκολα να γίνει.

Αν είσαι Rhesus αρνητικό και ο σύζυγός σου Rhesus θετικό , τότε το αγέννητο παιδί μπορεί να κληρονομήσει αρνητικό ή θετικό αίμα. Όμως εσύ δεν θα μπορείς να το γνωρίσεις μέχρις ότου να γεννήσεις. Επιπλέον , αν η μητέρα είναι αρνητική και το έμβρυο τύχει να είναι θετικό (με το θετικό να είναι επικρατές και το αρνητικό υπολειπόμενο ),αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα για το έμβρυο καθώς και σε κάθε μελλοντική εγκυμοσύνη που μπορεί να έχει η μητέρα.

Προβλήματα μπορούν να παρουσιαστούν αν το θετικό αίμα του εμβρύου να αναμιχθεί με της μητέρας -είτε κατά την εγκυμοσύνη , είτε κατά τον τοκετό. Αν αυτό συμβεί και παρά τ’ αύτα δεν θεραπευτεί , τότε το αίμα της μητέρας μπορεί να δημιουργήσει αντισώματα που να επιτίθενται στο θετικό αίμα του εμβρύου αναγνωρίζοντάς το ως ‘ξένο’, δημιουργώντας αναιμία ή μια χειρότερη περίπτωση σεναρίου, τον θάνατο του εμβρύου.

Αυτό σημαίνει πως κάθε μελλοντική εγκυμοσύνη που θα έχει η μητέρα και το έμβρυο θα είναι Rhesus θετικό ,τα αντισώματά της μπορούν να διασχίσουν τον πλακούντα και να προσβάλλουν τα κύτταρα αίματος του εμβρύου.

 Πώς μπορεί να εμποδιστεί αυτό;

Ο γυναικολόγος ή η μαία μπορούν να οργανώσουν εξετάσεις αίματος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης για να ελέγξουν τα αντισώματα στο αίμα σου. Είναι σημαντικό το μαιευτήριο να είναι ενήμερο για το Rhesus αρνητικό αίμα σου , ώστε αυτοί να μπορούν να εξετάσουν το αίμα του μωρού μετά την γέννησή του(από τον πλακούντα), ώστε να ανακαλύψουν τον τύπο αίματος του μωρού. Αν το μωρό σου έχει θετικό αίμα εσύ μπορείς να επιλέξεις να δώσεις μια ένεση αντι-D σφαιρίδιο μέσα στις επόμενες δύο μέρες μετά την γέννηση. Αυτό εμποδίζει τα αντισώματα να σχηματιστούν.       

Αν έχεις αιμορραγία κατά την εγκυμοσύνη , ή αν έχεις υποστεί αμνιοπαρακέντηση, αποβολή , έκτοπη εγκυμοσύνη ή διακοπή, τότε χρειάζεται να ενημερωθεί άμεσα ο γιατρός που σε παρακολουθεί ,καθώς όλα αυτά μπορεί να θέτουν ευκαιρίες για το αίμα του εμβρύου να αναμιγνύεται με αυτό της μητέρας και αυτό δεν θα είναι σαφές στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις καθώς και το ποια ομάδα αίματος ανήκει στο έμβρυο. Αν τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει ,σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, εσύ δεν θα χρειάζεσαι τις ενέσεις αντι-D μέχρι και μετά την γέννηση , ο πλακούντας του μωρού θα επιστρέψει σαν Rhesus θετικό και αν εσύ επιλέξεις να γίνει.

H αντι-D ένεση μπορεί να μην είναι ικανή να προστατεύσει εσένα ή το μωρό σου , αν εσύ ήδη έχεις αντισώματα και έτσι θα χρειαστεί να είσαι στενά υπό παρακολούθηση από τον γυναικολόγο σου, πιθανώς απαιτώντας και ειδική φροντίδα. Καλό είναι να μια συζήτηση με τον γυναικολόγο σου.

Αν έχω την αντι-D ένεση θα προστατευτώ για καλό;

Όχι- με κάθε εγκυμοσύνη ο κίνδυνος για τον σχηματισμό των αντισωμάτων εξακολουθεί να υπάρχει ,αν το θετικό και αρνητικό αίμα αναμιχθούν. Επομένως είναι σημαντικό να βεβαιώσεις ότι θα συνεχίσεις να επικοινωνείς με τον γιατρό σου για την ομάδα αίματός σου.

 

blogatbottom