Πέμπτη, Μαρ 28th

Last updateΚυρ, 21 Φεβ 2021 9am

Font Size

SCREEN

Cpanel

Giles ivf

Άρθρα

ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΩΟΡΡΗΞΙΑΣ

chem
Η πρόκληση ωορρηξίας είναι η διέγερση των ωοθηκών με σκοπό την παραγωγή πολλαπλών ωοθυλακίων, κάθε ένα από τα οποία περιέχει ένα ωάριο.



ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ

Τον μήνα που προηγείται της πρόκλησης ωορρηξίας , τα από στόματος αντισυλληπτικά μπορούν να χορηγηθούν ως ήπια μέσα που εμποδίζουν την ανάπτυξη ωοθηκικών κύστεων, δηλαδή σάκων με ποσότητα υγρού που δημιουργούνται κάποτε στην ωοθήκη.


Τέτοιες κύστεις, που ήταν συνήθεις πριν από την χρήση των αντισυλληπτικών, καθυστερούσαν την έναρξη του κύκλου και παρεμπόδιζαν την φυσιολογική ωοθηκική λειτουργία. Οι κύστεις εμφανίζονται πλέον σπάνια όταν χρησιμοποιούνται τα αντισυλληπτικά..


ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΗΣ GnRH


Με ή χωρίς αντισυλληπτικά δισκία για προετοιμασία, στην κατάλληλη χρονική στιγμή αρχίζει η χορήγηση ΑΝΑΛΟΓΩΝ ΤΗΣ GnRH. Αυτά είναι φάρμακα που σταματούν τον φυσιολογικό έμμηνο κύκλο και αποτρέπουν την πρόωρη ωορρηξία.
Τα ανάλογα που θα χρησιμοποιήσετε έχουν τις εξής φαρμακευτικές ονομασίες Suprefact, Daronda ή Arvekap και κυκλοφορούνε είτε σε μορφή ρινικού σπρέϋ ,είτε σε μορφή υποδόριων ενέσεων.


Μπορεί να προκληθούν ήπιες παρενέργειες -- εξάψεις, ήπιοι πονοκέφαλοι, και κολπική ξηρότητα, συνήθως μια εβδομάδα με 10 ημέρες μετά την χορήγηση του φάρμακου. Αυτά τα συμπτώματα είναι φυσιολογικά, και αποτελούν σημάδια έναρξης λειτουργίας του φάρμακου.


Έναρξη
Ο γιατρός ορίζει μια ημερομηνία πραγματοποίησης κολπικού υπερήχου και εξέτασης αίματος κοντά στον χρόνο έναρξης της περιόδου. Με τον κολπικό υπέρηχο, οι ωοθήκες εξετάζονται για ενδεχόμενη παρουσία ωοθηκικών κύστεων. Οι ωοθηκικές κύστεις εξαφανίζονται συχνά από μόνες τους, αλλά μια κύστη μπορεί να παρακεντηθεί (να απορροφηθεί δηλαδή το υγρό περιεχόμενό της με τη βοήθεια κολπικού υπερήχου και βελόνης) επιταχύνοντας έτσι την κατάρρευσή της.


Με την εξέταση αίματος ελέγχονται τα επίπεδα της οιστραδιόλης, μιας ορμόνης που παράγεται από τις ωοθήκες. Οι περισσότερες γυναίκες είναι έτοιμες να αρχίσουν την διέγερση των ωοθηκών αμέσως, αλλά εάν το επίπεδο οιστρογόνου είναι υψηλό ή μια κύστη είναι παρούσα στις ωοθήκες, μπορεί να χρειαστούν άλλες 5-14 ημέρες.


Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι πιθανό να χρειαστεί να ενημερωθεί η μονάδα εξωσωματικής για το εάν η λήψη δείγματος σπέρματος την ημέρα της ωοληψίας είναι δύσκολη. Ο σύζυγος/σύντροφος μπορεί να κληθεί να δώσει ένα εφεδρικό δείγμα σπέρματος νωρίτερα της συγκεκριμένης ημερομηνίας. Αυτό θα καταψυχθεί και θα αποθηκευτεί, για να είναι διαθέσιμο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.


ΓΟΝΑΔΟΤΡΟΠΙΝΕΣ


Σε ένα τυπικό πρωτόκολλο διέγερσης, καθημερινά ή δύο φορές καθημερινώς πραγματοποιούνται ενέσης ανθρώπινης ΓΟΝΑΔΟΤΡΟΠΙΝΗΣ (Puregon και Gonal F) οι οποίες αρχίζουν μετά από την έναρξη της περιόδου. Αυτά τα φάρμακα είναι συμπυκνωμένες μορφές των φυσικών ορμονών FSH που διεγείρουν την ωογένεση σε έναν φυσιολογικό έμμηνο κύκλο.

Περιοχές υποδόριας χορήγης

 

injections-ivf

το Gonal F και το Puregon περιέχουν μόνο FSH.
Οι ορμόνες αυτές χορηγούνται με υποδόρια ένεση

το Menogon περιέχει ίσες ποσότητες FSH και LH
Οι ορμόνες αυτές χορηγούνται με ενδομυϊκή ένεση.

το Altermon περιέχει FSH και μικρές ποσότητες LH
Οι ορμόνες αυτές χορηγούνται με ενδομυϊκή ή υποδόρια ένεση

 

embryo

Οδηγίες χρήσης για τις πένες Puregon pen και Gonal-F pen

 

Η πρώτη μέρα χορήγησης γοναδοτροπινών αποτελεί την πρώτη μέρα «διέγερσης», ανεξάρτητα από το ποια ήταν η πρώτη μέρα της περιόδου. Η δόση του αναλόγου της GnRH μπορεί να μειωθεί όταν ξεκινήσει η φάση διέγερσης.


Στον φυσιολογικό έμμηνο κύκλο, μόνο ένα ωοθυλάκιο ωριμάζει, έχοντας διάμετρο περίπου 18mm. Οι γοναδοτροπίνες προκαλούν την «στρατολόγηση» και ωρίμανση διάφορων ωοθυλάκιων. Ο αριθμός μπορεί να ποικίλει από ένα ή δύο έως 30 σε μερικές γυναίκες. Η δόση της γοναδοτροπίνης στηρίζεται στην πρόβλεψη ανταπόκρισης των ωοθηκών, και ποικίλλει συνήθως από ένα έως οκτώ φιαλίδια ανά ημέρα. Οι γυναίκες που είναι πολύ ευαίσθητες στο φάρμακο χρειάζονται μόνο ένα μικρό ποσό γοναδοτροπινών, ενώ εκείνες που είναι ανθεκτικές απαιτούν περισσότερο.


Ο μόνος κίνδυνος της χορήγησης γοναδοτροπινών είναι το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών (ovarian hyperstimulation syndrome). Ευτυχώς, οι σοβαρές περιπτώσεις εμφάνισης του συνδρόμου αυτού είναι αρκετά σπάνιες, και ο γιατρός σας μπορεί να προβλέψει και να αποτρέψει την εμφάνιση του με έλεγχο των ωοθηκών με υπέρηχο και με έλεγχο του επίπεδου των οιστρογόνων στο αίμα
Εάν ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός, ένας κύκλος μπορεί να ακυρωθεί. Το σύνδρομο υπερδιέγερσης δεν εμφανίζεται σχεδόν ποτέ μετά από έναν ακυρωμένο κύκλο. Εάν ένας κύκλος προχωρήσει ως την ωοληψία, τα έμβρυα μπορούν να καταψυχθούν και να χρησιμοποιηθούν σε έναν μελλοντικό κύκλο, αφότου έχει υποχωρήσει ο κίνδυνος του συνδρόμου.


Όταν η υπερηχογραφική εξέταση και τα επίπεδα οιστρογόνων δείξουν ότι τα ωοθυλάκια είναι αρκετά μεγάλα και τα ωάρια είναι ώριμα, θα σταματήσετε τα ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΗΣ GnRH και τις ΓΟΝΑΔΟΤΡΟΠΙΝΕΣ και θα πάρετε μια δόση της ανθρώπινης χοριονικής γοναδοτροπίνης (hCG). (Profasi, pregnyl, ovitrell).

 

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΧΟΡΙΟΝΙΚΗ ΓΟΝΑΔΟΤΡΟΠΙΝΗ (hCG). (Profasi, Pregnyl,Ovitrelle).


H hCG προετοιμάζει τα ωάρια για την ωορρηξία και την γονιμοποίηση. Η ωοληψία πραγματοποιείται περίπου 36 ώρες μετά από την χορήγηση hCG, δεδομένου ότι η ωορρηξία αρχίζει κανονικά περίπου 40 ώρες μετά από την ένεση hCG. Η χρονική στιγμή της λήψης hCG είναι ένα κρίσιμο σημείο, και γι αυτό έτσι πρέπει να ληφθεί στον ακριβή χρόνο που έχει καθορισθεί.
Η συνηθισμένη δόση της hCG είναι 10000 IU, αν και αυτό μπορεί να ποικίλει.

blogatbottom